Bir fincan kahve kalp ritim bozukluğunu azaltıyor

img

Bir fincan kahve kalp ritim bozukluğunu azaltıyor

 

Kahve tüketmek ritm bozukluğuna neden olur mu ?

Eskiden kahvenin içeriğindeki kafeinin, kan adrenalin ve noradrenalin seviyelerini artırarak ve hücre içi kalsiyum metabolizması üzerine birtakım etkilerle, ritm bozukluğu riskini artırdığı düşünülüyordu. Yaygın kanının aksine orta düzeyde düzenli kahve tüketimi ritm bozukluğu riskini artırmadığı gibi azaltıyor.  Son dönemde 390.000’e yakın hastanın 4.5 yıl takip edildiği bir çalışmada tüketilen ek her bir fincan kahve, %3 daha düşük ritm bozukluğu riski ile ilişkilendirildi. Kahve tüketimi ile ritm bozukluğu ilişkisinin, kafein metabolizmasını etkileyen genetik değişikliklerden de etkilenmediği gösterildi.

https://www.sabah.com.tr/saglik/2022/07/20/bir-fincan-kahve-kalp-ritim-bozuklugunu-azaltiyor

Kahve kalp için sağlıklı bir içecek midir ?

Kahve denince akıllara her ne kadar kafein ve kafeinin doğal uyarıcı etkileri gelse de, kahve polifenoller başta olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden kahve tüketiminin yoğun olduğu Norveç’te yapılan başka bir çalışmada, filtre kahve tüketenlerin hiç kahve tüketmeyenlere kıyasla daha uzun yaşadığı saptandı. Ayrıca düzenli kahve tüketenlerin, kalp hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olan şeker hastalığına yakalanma risklerinin de düştüğü gösterildi. Zaten Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti de günde 3 - 4 fincan kahve tüketiminin zararlı olmadığı muhtemelen orta düzeyde faydalı olduğu önerisinde bulunmaktadır. Amerikan gıda ve ilaç dairesinin önerdiği günlük en fazla kafein tüketimi sınırı da 400 mg yani günde 4 – 5 fincandır. Kahve kalp sağlığı üzerine olumlu etkilerinin yanısıra Parkinson hastalığı riskini de azaltmakta veya Parkinson hastalarında hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadır. Yine yapılan çalışmalar özellikle kahve ve yeşil çay kaynaklı orta düzeyde kafein tüketiminin, kadınlarda daha belirgin olmak üzere, bilişsel fonksiyonları olumlu etkilediğini ve Alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.       

Kahve tüketmek kolesterolü yükseltir mi ?

Bu soruyu cevaplamadan önce kahve çeşitlerini demleme yöntemlerine göre tanımlayalım. 4 tip kahveden bahsedebiliriz ; 1) Filtre kahve 2) Ocakta kaynatılarak yapılan (türk kahvesi) / French press (demlemek için iri çekilmiş kahve) 3) Hazır kahve (instant coffee) 4) Espresso ve espresso temelli kahveler (kahve makineleri, kapsüller). Kahve içeriğinde bulunan diterpenler (kahweol, kafestol) aracılığıyla kan kolesterol düzeyini yükseltir. Kahvedeki diterpen miktarını belirleyen en önemli unsur demleme yöntemidir. Kolesterol düzeyini artıran diterpenler en az filtre kahvede, orta düzeyde espressoda, en çok kaynatılarak yapılan ve french press kahvelerde bulunur. Espresso tüketimi ve kan kolesterol düzeyi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için yapılan bir çalışmada; günlük 3-5 fincan espresso tüketmek, özellikle erkeklerde daha güçlü olmak üzere anlamlı kolesterol artışı ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre ocakta kaynatılarak veya french press yöntemiyle yapılan 6 fincan veya daha fazla kahvenin, her iki cinsiyette de kolesterol artışına neden olduğu gösterilmiştir. 6 fincandan fazla filtre kahve ise sadece kadınlarda hafif bir kolesterol artışına neden olmaktadır. Çünkü kağıt ile yapılan filtrasyon işlemi kolesterol yükseltici içeriklerin kağıtta kalmasına ve bu içeriklerin 30 kat oranında azalmasına neden olmaktadır.

Kahve tüketmek yaşam süresini uzatır mı ? Demleme yöntemi önemli midir ?

508.747 kişi ile yapılan Norveç’te yapılan en büyük çalışma, filtre kahve içenlerin, filtre olmayan kahve içenler ve hiç kahve içmeyenlere kıyasla daha uzun yaşadıklarını ortaya koymuştur. Kahve tüketenler arasında günde 1 - 4 fincan filtre kahve tüketenlerin en düşük ölüm oranına, günde 9 fincandan fazla filtre olmayan kahve içenlerin ise en yüksek ölüm oranına sahip oldukları saptanmıştır. Bu çalışmada da filtre kahve lehine çıkan sonuçlar, filtre kahvenin içeriğinde daha az kolesterol yükseltci içerik olmasına bağlanmıştır. Hiç kahve içmeyenlere göre, filtre kahve içenlerin daha uzun yaşaması ise kahve içeriğindeki güçlü antioksidan maddeler ile ilişkilendirilmiştir.

Kahve ne zaman tüketilmelidir? Yan etkileri nelerdir?

Kortizol salınımının çok yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde tüketilmesi genellikle önerilmemektedir. Uyarıcı ve iyi hissettiren etkisinden gün boyu faydalanmak için ilk kahvenin içileceği saat sabah 10.30 civarıdır. Uyarıcı etkileri 5 – 6 saat kadar sürebilir, o yüzden uyku sorunu yaşamamak adına, akşam en son kahve tüketiminizi uyku saatinize göre ayarlamalısınız. Spordan yarım - 1 saat önce kahve içmek performansınızı artırır. Anksiyete ve titreme gibi yan etkilere neden olabilir, çok yüksek miktarda tansiyonu yükseltebilir.