Fiziksel Aktivite ve Kalp Sağlığı

img

Fiziksel Aktivite ve Kalp Sağlığı

 

Endüstriyel toplumlarda yetersiz fiziksel aktivite sağlığı olumsuz etkileyen faktörler arasında ilk sıralardadır. Yetersiz fiziksel aktivite dünyada 4. büyük ölüm nedeni olarak görülmekte ve yılda 5.3 milyon insanın ölümünden sorumlu tutulmaktadır. Motorlu taşıtlar ile ulaşım, masabaşı işler, kentleşmenin artması ve teknolojinin yaygın kullanımı hareketsiz yaşamın günümüzdeki en önemli nedenleridir.

 

Sağlıklı bir yaşam için önerimiz haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aerobik fiziksel aktivitedir. Bu hedefi tutturanların tüm nedenlerden ölüm riski %30 oranında azalmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerde dahi toplumun yarısı bu hedeflere ulaşabilmektedir.


Orta yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite ; Orta veya tempolu yürüyüş yapmak (4,1 - 6,5 km/saat), yavaş bisiklet sürmek (15 km/saat), yaklaşık 8 km/saat hızla koşmak veya başka bir ifadeyle sohbeti sürdürebilecek kadar nefes alışverişinin hızlı olacağı bir tempo tutturmak olarak tanımlanabilir.

 

En az 150 dakikalık fiziksel aktivitenin bir haftaya yayılması önerilmektedir. Bununla birlikte güncel bir çalışma göstermiştir ki, 150 dakikalık aktivite için haftanın her günü fırsat bulamayıp, bu süreyi birkaç günde tamamlayanlarda da, egzersizin kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu etkileri bir miktar azalarak devam etmektedir.

 

Fiziksel aktivite süresi arttıkça fayda da artmaktadır. Hareketsiz ve egzersize yeni başlamış kişilerde aktivite düzeyi yavaş yavaş artırılmalıdır. Yaşlı, kilolu veya kronik hastalığı olan kişiler haftada 150 dakikayı tamamlayamasalar dahi, koşullarının elverdiği ölçüde aktif olmaya gayret göstermelidirler. Hatta 40 yaşın üstünde günde 10 dakikalık fiziksel aktivitenin de ölüm dahil pek çok riski azalttığı gösterilmiştir. Aerobik fiziksel aktiviteyle birlikte haftada en az 2 gün yapılan direnç egzersizleri de kalp krizi ve ölüm risklerinde ek düşüş sağlamaktadır.


Hareketsiz yaşam tarzı kalp krizi, kanser , şeker hastalığı ve daha birçok kronik hastalık riskini dolayısıyla da ölüm riskini arttırır. Özellikle fazla kilolu kişiler, spora yeni başlayanlar, ileri yaştakiler ve kalp hastaları kardiyoloji kontrollerinden sonra doktorlarının önerileri doğrultusunda fiziksel aktivitelerini yapmaktan çekinmemelidirler.


Özetle; sağlıklı yaşam tarzını benimseyen herkes yukarıda bahsettiğim minimum hedefleri tutturacak şekilde ve bunu bir haftaya yayarak fiziksel aktivitede bulunmalı, hedefi tutturamasalar bile olabildiğince fiziksel olarak aktif olmalıdırlar.