İyi Huylu Kolesterol

img

İyi Huylu Kolesterol

 

HDL yani iyi huylu kolesterolün görevi , kolesterol ve diğer lipidleri kalp ve damar sistemi gibi çevre dokulardan toplayıp vücuttan atılmak üzere karaciğere veya hormon sentezi için ilgili dokulara taşımaktır.

 

Olması gereken ideal aralık 40-60 mg/dL dir.


Eski bilgilerimize göre bizler, HDL değeri ne kadar yüksekse kalp hastalıklarından o kadar koruyucu olduğunu düşünmekteydik. Son zamanlarda yapılan çalışmalar göstermiştir ki; HDL değerinin çok yüksek olması da tıpkı çok düşük olması kadar kalp damar hastalıklarından ölüm riskini artırmaktadır. Yani 80 mg/dL üzerindeki HDL değeri, 30 mg/dL nin altındaki HDL değeri kadar tehlikelidir.


Biz hekimler, 80 mg/dL nin üzerinde HDL değeri olan hastaların diğer tüm risk faktörlerini tedavi etmek için daha ısrarcı olmalı ve HDL değeri yüksek olan hastaların düşük riskli olduğu yanılgısına kapılmamalıyız. Günümüzde yüksek olan HDL değerini düşürmek için bir öneri bulunmamaktadır. Ancak bu hastaları riskli kabul edip ona göre yakın takip etmek gerekir.


Düşük olan HDL değerini yükseltmek için ise spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri çok önemlidir. Özellikle HDL değerini yükseltmek için ilaç kullanımı önerilmemektedir.