Magnezyum, tansiyon, şeker ve kolesterol metabolizmasında rol alan 300’den fazla enzimatik reaksiyonda rol oynar. Kalp-damar sistemi için de kritik öneme sahiptir. Bir yetişkinin vücudunda yaklaşık 24 gram magnezyum bulunur. Bu magnezyumun %50-60’ı kemiklerde geriye kalanı yumuşak dokularda bulunur. Kan tahliliyle saptanan magnezyum ise tüm vücut magnezyumunun %1’inden daha azdır. Dolayısıyla kanda bakılan magnezyum düzeyinin normal olması, toplam vücut magnezyum düzeyinin de normal olduğu anlamına gelmez.
Magnezyum, hücre zarı fonksiyonlarının sağlıklı işleyişinde önemli bir mineraldir. Hücreler sodyum, potasyum ve kalsiyum alışverişi yaparken magnezyuma ihtiyaç duyarlar. Magnezyum potasyum kaybını da engellemektedir. Ayrıca magnezyum kalp hücrelerinde enerji üretiminden sorumlu olan mitokondri işlevleri için hayatidir.
Magnezyum eksikliğinde hücre içi sodyum ve kalsiyum miktarı artar. Bu durum atar-damarların kasılmasına ve pıhtılaşmanın artmasına neden olur. Magnezyum eksikliğinin iltihabi süreçlerde rol oynadığı, oksitlenmeyi de arttırdığı düşünülmektedir. Tüm bunlar damar iç yüzeyini döşeyen endotelin bozulmasına, tansiyon yüksekliğine ve kalp damarlarında kireçlenmeye yol açabilmektedir. Yapılan bazı çalışmalar magnezyum desteğinin tansiyon değerlerinin düşüşünde rol oynayabileceğini göstermiştir. Magnezyum eksikliği insülin direnci, şeker hastalığı ve şeker hastalarında kötü şeker kontrolüyle de ilişkilidir.
Özellikle yoğun alkol kullananlarda magnezyum eksikliğine daha sık rastlanmakta ve bu durum alkol kullanımına bağlı kalp yetersizliğinden sorumlu tutulmaktadır. Kalp yetersizliği hastalarında magnezyum eksikliği eşlik edebilmekte ve eğer yerine konmazsa tehlikeli ritm bozukluklarını tetiklemekte ve hastalığın gidişatını olumsuz yönde etkilemektedir. Normal kişilerde de hücre içi magnezyum eksikliği pek çok ritm bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir.
Hangi gıdalar magnezyumdan zengindir ?
Yeşil yapraklı sebzeler magnezyumun en önemli kaynaklarıdır. Tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar (keten, chia), deniz ürünleri, baklagiller, kırmızı orman meyveleri, avokado, kakao ve kırmızı et diğer önemli magnezyum kaynaklarıdır. İşlenmiş gıdalar magnezyum içeriklerinin %80'ini kaybetmektedirler. Mandıra ürünleri magnezyumdan ziyade kalsiyumdan zengindir. D vitamini ve B6 vitamini magnezyumun bağırsaklardan emilimini arttırır.
Hangi magnezyum ?
Kullanım amacına göre tercih edilmekle birlikte önerdiğimiz magnezyum preparatları şunlardır:
Magnezyum sitrat
Magnezyum glisinat/biglisinat
Magnezyum treonat
Magnezyum orotat
Magnezyum taurat
Magnezyum malat
Magnezyum oksit en düşük emilim oranına sahip magnezyum preparatıdır. Magnezyum hidroksit, sülfat ve karbonat tıpkı oksit formu gibi önerilmemektedir.