Tansiyon Nasıl Ölçülmeli

img

Tansiyon Nasıl Ölçülmeli

 

Evde tansiyon ölçümünü doğru bir şekilde ve belirli kurallara uygun olarak yapmak önemlidir.

 

-Tansiyon ölçümü sakin bir ortamda 5 dakika oturarak dinlendikten sonra yapılmalıdır. Ölçüm sırasında konuşulmamalı ve hareket edilmemelidir.


-Bacak bacak üstüne atılmadan her iki ayak yere basacak ve sırt ile kol desteklenecek şekilde oturulmalıdır. Manşon kalp seviyesinde olmalıdır. Kalp seviyesinin altındaki ölçümler 10 mmHg kadar yüksek ölçüme neden olabilir.


-İdrara sıkışık olunmamalıdır.


-Tansiyon el bileğinden değil kolun üst yarısından ölçülmelidir. Kolu düzgün bir şekilde saran üst kola uygun bir manşon kullanılmalıdır. Çoğu kişi standart boyutta bir manşon kullanabilir (12x35 cm). Manşonun şişen kısmı üst kolun %80’ini sarmalıdır.


-Ölçüm sırasında kıyafet üst kolu sıkmamalı ve ölçüm aleti kıyafetin üstüne değil direk cildin üstüne sarılmalıdır. Manşon dirsek ekleminden 2-3 cm yukarıda olmalıdır.


-Ölçümden hemen önce yemek yemeyin, egzersiz yapmayın ilaç almayın. 30 dakika içerisinde çay, kahve, sigara tüketmemiş olun.


-Tansiyon ölçümlerini günün size en uygun zaman diliminde ve aynı saatlerde yapmaya çalışın. Örneğin her sabah tansiyonunuzu kahvaltıdan önce ölçmek gibi.


-Çıkan sonuçları ekranda gözüktüğü şekliyle bir kağıda yazın, yuvarlama yapmayın.


-İlk ölçümden birkaç dakika sonra ikinci bir ölçüm daha yapın. İlk ölçüm genellikle daha yüksek çıkacaktır. İlk ölçüm ikinciye göre belirgin yüksek ise ilk ölçümü geçersiz sayabilirsiniz. Elde edilen 2-3 ölçümün ortalaması alınmalıdır.


-Başlangıçta her iki koldan ölçüm yapılabilir. Kollar arasında tansiyon değerleri hafif derecede fark edebilir. Sonrasında tansiyonun daha yüksek ölçüldüğü kol tercih edilmelidir. Kollar arasında sistolik veya diyastolik tansiyon değerlerinde 10 mmHg’dan fazla bir fark var ise bu damarsal bir hastalığa işaret edebilir.


-Ölçümden ölçüme olan ufak değişikliklerden endişe etmeyin bu normaldir. Kan basıncınızı çok sık ölçmeyin. Bazı insanlar, çok sık ölçtüklerinde, değerlerdeki küçük değişiklikler konusunda endişelenip strese girerler. Endişe, kısa vadede kan basıncınızı yükselterek, kan basıncınızı olması gerekenden daha yüksek hale getirebilir.

 

Tansiyon ölçümü ne sıklıkla yapılmalıdır ?

 

Evde tansiyon takibine ilk başladığınız bir hafta boyunca her gün sabah ve akşam kan basıncınızı ölçün. Sabah ve akşamları bir ile iki dakika arayla üç ölçüm yapın ve tüm ölçümleri kaydedin. Ölçümlerin ortalamasını alın, ilk ölçüm diğerlerinden çok daha yüksekse ilkini atın. Bir ortalama almak için iki değeri toplayıp ikiye bölmeniz yeterlidir. Üç ölçümü de kullanıyorsanız üçe bölün. Henüz ölçüme aşina olmadığınız için ilk günkü değerler doğru olmayabilirler bu yüzden yok sayabilirsiniz. Haftanın sonunda, kan basıncınızın normalde nasıl olduğuna dair sonuçlar ortaya çıkmış olacaktır.